Rollen in de wei

 Het rollen in de weide of paddock kan een indicatie van de lenigheid en mobiliteit in de rug van het paard geven.Goed om dat rollen eens te observeren;

-Hoe zakt je paard door zijn benen naar de grond? 
-Rolt je paard door naar links of rechts of blijft hij/zij aan 1 kant rollen?
-Hoe gaat het omhoog komen na het rollen?
-Rolt je paard überhaupt nog in de weide of paddock?
-Hoe schudt je paard zich uit na het rollen? Gebruikt hij heel zijn lichaam of alleen het hoofd/ de hals?

Bij een verminderde mobiliteit in de rug door blokkades kan het voor een paard moeilijker zijn om goed om te rollen, op te staan en uit te schudden. Leuk om je paard eens in de weide te observeren! Dit kan al veel informatie geven over zijn/haar gezondheid. Het betekent natuurlijk niet ALTIJD dat het paard blokkades heeft bij het niet goed doorrollen. Er kunnen meer factoren meespelen. Door vaker je paard te observeren in de weide kan je al veel zien over gedrag en evt problemen aan zijn/haar lijf.


Rugproblemen bij je paard

Er zijn veel paarden in de sport met rugklachten. We leggen er een zadel op, gaan erop rijden en worden recreatief of in de sport getraind. Veel factoren die dus belangrijk zijn bij een goed functionerend lichaam van je paard.

- Het zadel
- De ruiter

- De belasting van de training

- Een goed functionerend lichaam van het paard.

Al deze factoren moeten dus in balans zijn.

Het is daarom voor mij als Osteopaat belangrijk om al deze factoren mee te nemen in samenwerking met een zadelmaker, dierenarts en de ruiter/eigenaar. 

Een paard laat vaak met subtiele signalen zien dat hij/zij ergens last heeft in het lijf. Zoals minder goed inbuigen links of rechts, verkeerd aangalopperen, irritatie op het been van de ruiter. Wanneer je hier niet adequaat op reageert zal het paard steeds duidelijker worden in de communicatie (zoals bokken, steigeren, bijten). 
Daarom is het belangrijk om je bewust te worden van de kleine subtiele signalen die het paard je geeft en je paard preventief een aantal keer in het jaar te checken door een dierenarts, zadelmaker, osteopaat en/of fysiotherapeut. 

Het ceacum


In mijn osteopatische behandeling heb ik het wel eens over een verhoogde spanning of verminderde motiliteit van het ceacum. Maar wat is het caecum eigenlijk? En wat zijn de osteopatische linken?

Het caecum is bij het paard een enorme blinde darm van ca een meter lang. Het caecum vult de rechter flank op en gaat helemaal naar voren richting het middenrif. Het caecum zorgt evoor dat het cellulose-rijk voedsel door de vele darmbacteriën wordt afgebroken (fermentatie).

Bij een verstoorde functie kan de mest veranderen in dunnere mest en kan de flank aan de rechter kant gevoeliger en gespannen aanvoelen. Door deze verhoogde spanning kan de buiging naar de andere kant (naar links) moeizamer gaan.

Het caecum heeft verschillende osteopatische verbindingen. Als osteopaat is het belangrijk al deze verbindingen mee te nemen in de behandeling. Een verstoring van het caecum kan namelijk weer zorgen voor een verstoring in de connecties van het caecum en andersom! Wat je als eigenaar kan opmerken bij een verstoring van het caecum zijn: Waterige mest, moeite met buiging naar links en een verhoogde spanning in de rechter flank.


Belangrijk is om de voeding goed te beoordelen en de mest te controleren op bijvoorbeeld zand of wormen.

Liefs, PaardenOsteopathie Maartje