PaardenOsteopathie Maartje heeft er nu een powerlaser Pro1500 bij!
Wat houdt dit in?
Een laser stimuleert processen op celniveau. De cellen absorberen het laserlicht en de mitochondriën (de motor van de cel) worden gestimuleerd. Hierdoor wordt de zuurstoftoevoer verhoogd en de bloedsomloop versneld. Dit proces zorgt voor een stimulatie van het zelfherstellend vermogen van het lichaam.
Een laser werkt ontstekingsremmend, verbetert de doorbloeding, helpt vochtafdrijvend, pijnstillend en zorgt voor een beter herstel van wonden en blessures.
De laser die ik toepas is de Pro1500 powerlaser klasse 3b. Het laserlicht van dit apparaat dringt diep door in verschillende weefsels zoals de huid, spieren, pezen en gewrichten. Ik zet deze laser vnl in tijdens een osteopatische behandeling als extra tool. Bijvoorbeeld om acupunctuurpunten te stimuleren en triggerpoints te behandelen.
Ook voor blessures en een betere wondgenezing is de laser goed inzetbaar! Om een optimaal resultaat te bereiken is het belangrijk daarvoor een traject te starten van ca 2 a 3 x per week. Dit is in overleg mogelijk.
- Je mag mij altijd een berichtje sturen voor wat meer informatie.
Rugproblemen bij je paard
Er zijn veel paarden in de sport met rugklachten. We leggen er een zadel op, gaan erop rijden en worden recreatief of in de sport getraind. Veel factoren die dus belangrijk zijn bij een goed functionerend lichaam van je paard.
- Het zadel
- De ruiter
- De belasting van de training
- Een goed functionerend lichaam van het paard.
Al deze factoren moeten dus in balans zijn.
Het is daarom voor mij als Osteopaat belangrijk om al deze factoren mee te nemen in samenwerking met een zadelmaker, dierenarts en de ruiter/eigenaar.
Een paard laat vaak met subtiele signalen zien dat hij/zij ergens last heeft in het lijf. Zoals minder goed inbuigen links of rechts, verkeerd aangalopperen, irritatie op het been van de ruiter. Wanneer je hier niet adequaat op reageert zal het paard steeds duidelijker worden in de communicatie (zoals bokken, steigeren, bijten).
Daarom is het belangrijk om je bewust te worden van de kleine subtiele signalen die het paard je geeft en je paard preventief een aantal keer in het jaar te checken door een dierenarts, zadelmaker, osteopaat en/of fysiotherapeut.
Het ceacum
In mijn osteopatische behandeling heb ik het wel eens over een verhoogde spanning of verminderde motiliteit van het ceacum. Maar wat is het caecum eigenlijk? En wat zijn de osteopatische linken?
Het caecum is bij het paard een enorme blinde darm van ca een meter lang. Het caecum vult de rechter flank op en gaat helemaal naar voren richting het middenrif. Het caecum zorgt evoor dat het cellulose-rijk voedsel door de vele darmbacteriën wordt afgebroken (fermentatie).
Bij een verstoorde functie kan de mest veranderen in dunnere mest en kan de flank aan de rechter kant gevoeliger en gespannen aanvoelen. Door deze verhoogde spanning kan de buiging naar de andere kant (naar links) moeizamer gaan.
Het caecum heeft verschillende osteopatische verbindingen. Als osteopaat is het belangrijk al deze verbindingen mee te nemen in de behandeling. Een verstoring van het caecum kan namelijk weer zorgen voor een verstoring in de connecties van het caecum en andersom! Wat je als eigenaar kan opmerken bij een verstoring van het caecum zijn: Waterige mest, moeite met buiging naar links en een verhoogde spanning in de rechter flank.
Belangrijk is om de voeding goed te beoordelen en de mest te controleren op bijvoorbeeld zand of wormen.
Een blokkade?
Als Osteopaat en fysiotherapeut horen jullie mij vaak over een blokkade spreken. Maar wat is nu precies een blokkade?
-Een blokkade is bewegingsrestrictie van een gewricht.
-Bij een langdurig geblokkeerd wervelgewricht vindt er een segmentale verstoring plaats.
-Waardoor een verhoogde spierspanning, gevoeligheid van de huid, verhoogde spanning van fascia (bindweefsel) en een verminderde doorbloeding naar organen kan ontstaan.
Je paard kan tijdens het rijden minder goed inbuigen of minder goed ondertreden. De huid en spieren kunnen verhard/stug aanvoelen of gevoelig zijn bij aanraking.
Het lichaam wordt osteopatisch als één geheel gezien. Dus wordt altijd het hele lichaam onderzocht en behandeld. Het hele lichaam werkt in ketens samen met myogene (spieren) en fasciale (bindweefsel) structuren. Dus niet alleen de blokkade wordt behandeld, maar ook alle ketens die daaraan zijn gekoppeld.
De handen van een osteopaat
Wist jij dat de handen van de osteopaat getraind zijn om te voelen?
Het leren voelen is namelijk erg belangrijk om als osteopaat goed te kunnen werken. Met daarbij natuurlijk een flinke portie anatomische kennis.
Wat voelen wij als osteopaat bij jouw viervoeter?
- Verschillende weefsels. Denk aan spierweefsel, fascia, huid, organen.
- De beweging van de verschillende weefsels. Denk aan het cranio-sacraal ritme en de motiliteit en mobiliteit van organen.
- Warme en koude zones van de huid.
- De tonus (spanningstoestand) van spieren en fascia. Bijvoorbeeld een triggerpoint of een verhoogde tonus van een bepaalde spier(groep).
Daarom is het van belang dat jouw paard/pony het liefst een paar uur voor de behandeling geen training heeft gehad en de vacht droog is.
Natuurlijk kan een osteopaat niet alles voelen. Bij een verdenking op een beschadiging van weefsel kan er beeldvorming worden gebruikt door je dierenarts om ook het dieper liggende weefsel verder in kaart te brengen.
Train ook je eigen handen door iedere keer voor en na je training over het lijf van je paard/pony te gaan. Je zal merken dat je steeds meer gaat leren voelen.
Myofasciale lijnen
Myofasciale lijnen zijn lijnen van fascia (bindweefsel) die door het hele lichaam lopen en spieren met elkaar verbinden.
-De ventrale lijnen lopen over de buikzijde. Ze zorgen voor de verbinding bij het aanspannen van de buikspieren en het onderbrengen van het achterbeen.
-De dorsale lijnen zorgen voor de aanspanning en stabiliteit van de bovenlijn.
-De laterale lijnen verbinden de schuine buikspieren en zijwaartse buigers van de wervelkolom van hoofd t/m de staart. Deze zijn belangrijk bij de zijgangen en het kunnen inbuigen op de volte.
-De functional line en spiral line lopen gekruist en als een spiraal door het lichaam. Wat zorgt voor een verbinding met de voor- en achterhand.
-De pro-en retractie lijnen van het voorbeen om het been naar voren en achteren te plaatsen.
Deze lijnen zijn in samenwerking met elkaar bij beweging. Door deze samenwerking kan het lijf gecoördineerd en in balans bewegen. Door verschillende oorzaken kan er een disbalans ontstaan in 1 of meerdere myofasciale lijnen. Hierdoor kan het paard bijvoorbeeld minder goed inbuigen, moeite hebben met het ontspannen van de bovenlijn en/of moeite hebben met het onderplaatsen van een achterbeen.
Als osteopaat is het belangrijk om in het lichaam in geheel te bekijken en deze extra kennis mee te nemen in de behandeling.
Chinese Acupunctuur
☯Opleiding tot traditionele Chinese acupunctuur bij dieren afgerond☯
Acupunctuur werkt met energiestromen in het lichaam. Deze energie hoort via de meridianen continue te stromen en het lichaam in balans te houden.
Dit sluit mooi aan bij de osteopatische denkwijze, namelijk het lichaam in balans brengen en het zelfherstellend vermogen aan te spreken.
Wanneer het lichaam uit balans raakt ontstaan er op den duur klachten en kan ziekte zich ontwikkelen.
Je paard geeft vaak al met subtiele signalen aan dat er ergens een balans verstoring is.
Acupunctuur zal in mijn osteopatische behandeling als achtergrond van kennis mee worden genomen. In overleg met de eigenaar kan er een bepaalde manier van Chinese geneeswijze toegepast worden.
Denk maar aan acupressure, acupuctuur of het geven van een passend advies.